fbpx

Lang en gelukkig

31 januari, 6, 7 en 8 februari 2015

 zat 31 januari 2015 om 20u15
vrij 06 februari 2015 om 20u15
zat 07 februari 2015 om 20u15
zon 08 februari 2015 om 15u15 

“Lang en gelukkig” is een knotsgek stuk. Een lappendeken van slapstick, foute liedjes, flauwe grappen en pure magie, met een dikke ironielaag er overheen. Sprookjes worden door elkaar gehaspeld: Roodkapje en Assepoester worden vriendinnen, Klein Duimpje komt ter hulp, de Boze Wolf kampt met een identiteitscrisis, de koningin verplicht prins Roderick een vrouw te zoeken, de baron hertrouwt met de boze stiefmoeder Irma Zonderboezem en haar vileine dochters Paris en Hilton, knecht Knoop en lakei Wilhelm treden op de voorgrond, de wolf wordt achterna gezeten door Stoere Jagermannen en zelfs Bambi verschijnt plots.

De apotheose volgt op het Grote Bal, of beter, de dag na het bal, wanneer de prins met het glazen muiltje op zoek gaat naar zijn bruid. Maar het loopt nét íets anders af dan in het originele sprookje, met meervoudige happy endings tot gevolg. Niemand is nog eenzaam, de wereld is wonderbaarlijk schoon.

De acteurs spelen, op een paar na, allemaal meer dan één rol, het decor draait in het rond, het publiek wordt meer dan eens verondersteld mee te doen en er is live muziek, die bij momenten ook al luid kan worden meegezongen. Een hilarische familievoorstelling, een gecompliceerde sprookjesfarce, voor kinderen van 9 tot 99.

“Lang en gelukkig” werd in het seizoen 2007-2008 gecreëerd door het Ro Theater uit Rotterdam, dat het vorig seizoen hernam. Schrijver is Don Duyns, regisseur was telkens Pieter Kramer en Alex Klaasen schreef er muziek bij. Het stuk werd in 2010 verfilmd met dezelfde regisseur en grotendeels dezelfde cast in een zeer theatermatige setting, onder meer met bordkartonnen decors.

Don Duyns is een Nederlands romancier, toneelschrijver en regisseur. Hij studeerde Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en was een paar jaar theaterrecensent bij Het Parool. Hij schreef enkele romans, zoals Een gelukkige jeugd (1993), Dertig, en nu? (1998) en Buigen (2007), maar is toch vooral bekend als theaterauteur. In het seizoen 2004-2005 was hij de meest gespeelde toneelschrijver in Nederland.

Don Duyns werd op 16 april 1967 geboren in Haarlem. Zijn volledige naam is Dionisius Antonius Duyns, hij is de zoon van Cherry Duyns, documentairemaker bij de VPRO.

Jan Sprengers is al sinds 1986 bij Toneel Heverlee. Hij debuteerde er met kleine rolletjes als fabrieksarbeider en parlementariër in “Priester Daens”. Zoals dat gaat werden de rollen groter, je zag Jan onder meer in “De gebroeders Leeuwenhart”“Jaja maar nee nee”“Jesus Christ Superstar”“Les liaisons dangereuses”“Novecento”“Federico”“De winter onder de tafel”en vorig jaar nog in “De familie Tót”.

In 1993 ging hij voor het eerst aan de slag als regisseur, met het onspeelbaar geachte “Ubu Roi” van Alfred Jarry dan nog. Later volgden “Met maten”“Vanavond om half negen””Desperado”“Romeo en Julia”“Kloosterfobie”“Station service”“PAUW!”“Na de regen” en “Altijd ‘tzelfde”.

Er zitten negentien (19!) personages in “Lang en gelukkig”. We spelen die met acht (8!) acteurs/trices. Lieve Van Isterdael en Hugo Hollé mogen het hele stuk lang zichzelf blijven, dat wil zeggen Assepoester en Irma Zonderboezem, maar de andere lijden aan schizofrenie. Guy De Smedt en Trikke Desmet spannen de kroon, zij nemen elk vier rollen voor hun rekening, Luc Stroobants en Andrew Wils doen er elk drie en Rita Sepelie en Jimmy Thielens houden het bij twee. Om dat allemaal een beetje uit elkaar te kunnen houden doen ze een beroep op Wim Strouven, die instaat voor de teksthulp. Trouwens, wie hier het zopas opgesomde aantal rollen per acteur optelt komt aan … 20! Rara, hoe kan dat? Wel, dat verneem je alleen als je komt kijken.

Nog een reden om te komen kijken: de kostuums. Er zijn er geen 19 verschillende, er zijn er meer dan 30! Ah ja, echte dames kleden zich al eens om, en de stiefmoeder en haar dochters zijn toch ontegensprekelijk echte dames. En er is natuurlijk het bal en voor een bal kleed je je op, dus minstens dubbele garderobes voor al wie naar het bal gaat. Dat er daardoor soms heel snel gewisseld moet worden is nog een reden om te komen kijken, maar de kostuums op zich zijn dat ook: al dit fraais is het ongelooflijk knappe werk van Irène Vantieghem. Het is haar debuut bij TH, en wat voor één!

Een decor, dat moet er ook zijn. Nog een reden. De scenografie is van Dirk Reynaerts, de uitwerking ervan gebeurt door Peter Craps, Geert Fouquaert en Walter Nieuwendijk. Onder meer, want op het moment dat we dit schrijven is het decor nog work in progress en je weet nooit hoeveel tientallen TH-leden komen helpen bouwen. Als er licht bij komt, dan schuift ook Bob Van Belleaan. En dan zijn er de vele decorstukken en rekwisieten: in het knutselklasje van Juffr. Bieke Jorissen zaten de flinke kindjes Jelle Delaitemps, Guy De Smedt, Jan Sprengers, Jochen Suyen Marie Vanhellemont.

Die laatste zal wellicht ook de grime doen, althans, dat weten we nu nog niet, maar Marie doet dat vaak. Net als haar zus Sanne en die twee andere zusjes Lynn en Xanne De Smedt. Deze keer zijn er ook kapsel en wat is het handig als een van de acteurs in het echt kapper is: Jimmy Thielens. En dat allemaal onder de vakkundige leiding van productieleidster Ruth Cloots.

Nog één groepje moeten we noemen: de muzikanten. Ah ja, er wordt toch live gezongen en gemusiceerd! Leader of the pack is David Vandenplas, hij krijgt stevige hulp van Gie Colin en Dirk Elen. Ze spelen niet alleen muziek, maar nemen de hele sonorisatie voor hun rekening en ze beperken zich daarvoor niet tot een gitaartje of een contrabasje, nee nee, met zijn drieën beroeren ze een veelheid aan instrumenten, waaronder zelfs een draaiorgeltje!

Archief Home