TH-logo TH fotoTH fotoTH foto

Over Toneel Heverlee

De vereniging

Toneel Heverlee werd opgericht in januari 1970 met als doel, zoals het in de statuten staat: “mensen te groeperen die via het toneel willen bijdragen om het cultuur- en gemeenschapsleven in stand te houden en uit te bouwen.” Toneel Heverlee is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende amateurtheatergezelschappen uit het Leuvense. De producties van Toneel Heverlee werden meermaals op festivals en in wedstrijden bekroond. De faam van de Heverleese vereniging gaat ver buiten de Leuvense grenzen: de groep heeft reisvoorstellingen van Bokrijk tot Brugge verzorgd en staat bij de overkoepelende nationale organisatie OpenDoek bekend als maker van hoogstaand en vernieuwend theater.

Het repertoire

Toneel Heverlee heeft de meest uiteenlopende genres gespeeld, gaande van commedia dell'arte als 'Paljaske en al zijn meesters' over historische stukken als 'Candide' en 'Henry II', publiekstrekkers als 'De familie Klepkens' en 'En waar de sterre bleef stille staan...', onspeelbaar geachte stukken als 'Ubu roi', 'Frankenstein of Smrntwsk alleen' of 'Salome', poëtische evocaties als 'Titanic of: de vrolijke ondergang' en 'Cabaret Charleston' (rond teksten van Paul Van Ostaijen), klassiekers als 'Midzomernachtsdroom' van William Shakespeare, 'De Kleine Prins' van Antoine de Saint-Exupéry en 'A Christmas Carol' van Charles Dickens tot musicals als 'A Funny Thing Happened on the Way to the Forum', 'Nonsens', 'De man van La Mancha' en 'Jesus Christ Superstar', en muziektheater als 'Ghetto'. Toneel Heverlee speelde zowel grote auteurs, zoals Hugo Claus, Roald Dahl, Tennessee Williams, Noel Coward, Federico Garcia Lorca, Choderlos de Laclos, Edgar Allen Poe, Georges Feydeau en Bertold Brecht, als Jonge Goden, zoals Rudi Bekaert, Peter Verhelst, Gildas Bourdet, Alesssandro Baricco en Martin McDonagh. Vaak gaat het om eigen bewerkingen, creaties in het Nederlands of creaties zonder meer.

Snuister zeker eens in het archief van de afgelopen seizoenen om een idee te krijgen!

De huidige werking

Sinds 1974 heeft Toneel Heverlee zijn vast onderkomen in het studiehuis van de Jezuïeten aan de Waversebaan in Heverlee. De theaterzaal, zaal Heliand, die daar al langer was, had destijds geen echte bestemming en de paters waren blij een vaste groep in huis te halen. In de loop der jaren heeft Toneel Heverlee de zaal uitgebouwd tot de moderne infrastructuur die hij nu is.

Toneel Heverlee brengt in zaal Heliand elk seizoen drie avondvullende producties. De Herfstproductie valt eind november, begin december, de Winterproductie eind januari, begin februari en de Lenteproductie eind april. TH heeft een aantal huisregisseurs, maar doet ook geregeld, zij het maximaal één keer per seizoen, een beroep op gastregisseurs. Mensen waarvan we weten, dat ze iets kunnen aanbieden dat wij zelf niet in huis hadden.

Enkele jaren lang heeft TH een vierde productie gemaakt, de Zomerproductie. Meestal was dat een wagenspel of straattheater, en dit werd opgevoerd op theaterfestivals, braderieën, jaarmarkten of speciale gelegenheden. Sinds enige tijd doet TH dit niet meer systematisch, maar we sluiten niet uit dat dit opnieuw gebeurt, als een goede gelegenheid zich voordoet.

De organisatie

Toneel Heverlee is een grote groep met een 80-tal vaste leden. De meeste van hen zijn erbij om enkel op de planken te staan, maar er is ook een enthousiaste groep medewerkers voor het vele werk achter de schermen. We zijn altijd op zoek naar meer van dit soort mensen, zij het om af en toe eens bij te springen, zij het om op meer systematische manier de dagelijkse werking te verzekeren.

Daartoe is er ook een aantal zogenaamde "kernen":

Elders op deze site, onder contact, vind je welke namen er schuil gaan achter al deze organisatietjes.